'Erään hirsisaunan rakennushistoria' --- blogin ylläpidossa Kalle Alho, 050-3428630, saturnine(a)iki.fi

Wed, 19 Mar 2008

Päivä 2

Seuraavana työpäivänä pääsimmekin sitten varsinaisiin veistohommiin. Teemme saunan lohenpyrstönurkilla, joten pientä hermostusta oli ilmassa aamulla. Kukaan meistä ei nimittäin ikinä ole kyseistä nurkkasalvosta tehnyt. Saatika mitään muutakaan lyhytnurkkaa. Ns. työmaahuumori kukki ja kukoisti, kun jokainen mielessään mietti, kuinka alku sujuu. Suomalainen mies ei puhu tai pukahda, se vaan v***uilee.

Teimme ensin pattingista ja laudasta pedin, jonka ulkomitat olivat samat kuin tulevalla kehikolla. Vaa'itsimme sitten pedin suoraan ja kuorimme ensimmäiset pitkät hirret, haljaspuolikkaat, sekä lyhyemmät, poikittaiset puut.

Saunan ulkomitat ovat siis 4,8 x 3,3 metriä. Tähän sisältyy 1,5 x 3,3 m katettu kuisti. Eli saunatila sisältä on tasan 3 x 3 metriä. Alimmaiset pituussuuntaiset hirret ovat siis 4,8 metriä pitkiä, mutta vain kahden ensimmäisen hirsikerran osalta. Näiden jälkeen sivut ovat 3,3 x 3,3. Julkaisen myös rakennuslupapiirustukset tällä sivulla, kunhan ehdin. Ne selventänevät asiaa huomattavasti. Taikka sitten ei.

Kahvitauolla opettelimme lohenpyrstösalvoksen teoriaa erään vanhan hirsikirjan monisteista, jonka koulutusohjelmavastaavamme Erkki Viirros meille ystävällisesti kopioi.

Veistimme ensimmäisiin pitkiin hirsiin salvokset, jonka jälkeen olikin päivä jo täysi. Salvoksen loppuunsaattaminen piti jättää seuraavalle päivälle, joka oli kovin hankalaa, sillä tekemisen innostus oli suuri.






Moilasinnovaatio. Tällä hirsi pysyy hyvin pystyssä kuorimisen ajan. Eikä punttisalille ole enää työpäivän jälkeen asiaa. Hyötyliikunta on parasta.






Peti ja haljaspuolikkaat.






Manuaali.



posted at: 18:00 | path: | permanent link to this entry