Avoimia kymysyksiä:
antakaa kullekin ehdotukselle niin paljon pisteitä kun haluatte, muodossa lista; softa huolehtii siitä että kunkin äänestäjän yhteispistemäärä voidaan tasoittaa lopuksi lukujanalle -1 - 1 ja siten laskea lopullinen keskiarvo (lol, tottakai negatiiviset äänet!); ja yrittäkää muistaa mitä annoitte kenellekin siltä varalta että fatal reconnect ja kadotatte identiteettinne (=värinne) kirjoitusalustaan
- äänet:
- tritti: +2,+2,+1,+1,+1,+1,+10,+2,+2,+1337
- nollasivu: +2,+1,+2,+2,+1,+1,+1,+20,+0.5,-2,+1
- retriitti: +1,-2,-1
- skrolli: +1,+1,+2,+0.5,+5,-1,+2
- TAVU: -0.1,-10,+2
- Kovo:-1,-10,-1
- Tuloste:
- What if: a wild publisher appears? :D
- ts. Miten mitä kuka missä, tarvitaan kait vähintäänkin joku yks yhteinen maililoota mitä kaikki halukkaat organisaation anti-organisaattorit voi seurata kaikenlaisen virallisen kyselyn varalta..? Vai kuka vastaa ja mistä? Monenlaista muutakin kyselyä ja kontaktiahan voi alkaa tulla aika piankin sen jälkeen kun yhtään mitään on missään julkisesti mainittu...
- triffi.fi , tritti.fi
- ?
- Kuka rekisteröi domainin?
- Millaista softaa / julkaisualusta?
- Jos ei muita ehdotuksia tule niin asennetaan defaultti wp :P
- Pitäisikö yrittää crowdfundausta aloitukselle? Indiegogo tms? Uskoisin että muutama tonni löytyisi helposti ja sillä jo saisi monta asiaa mallilleen. Käytännössä verotussyistä tähän tarvitaan sitten taakse jokin yhdistys tai mielellään yritys, menee muuten hankalaksi - semmoinen varmaan löytyy joltain?
- Yksi isompi julkaisu harvakseltaan, vai useampia juttuja tiheään (blogityyli)?
- Kaikelle sisällölle joku Creative Commons -lisenssi?
Lehden julkaisuväli kannattaa pitää tarpeeksi isona kunnes juttuja on tarpeeksi julkaisuvälin tihentämiseksi. Eli mielummin kunnolla asiaa harvoin kun joka kuukausi joku rimpula. Varsinkin ekaa numeroa kannattaa pantata kunnes on valmis. Tokalla numerolla kun on sitten jo aikataulu.
Julkaisutapana voitaisiin esimerkiksi käyttää sellaista sivua, jossa netissä olevat artikkelit on mahdollista jokaisen toivoa julkaistavaksi / arvostella artikkelin laadun. Sitenpä voisi printtiin aina valita korkealaatuisimmat ja parhaiksi todetut artikkelit, kuitenkaan syrjimättä ja sivuuttamatta ketään. Mielellään niin että näkisi sekä ne jotka ovat suosittuja yllä ja ne jotka eivät ole saaneet vielä tarpeeksi huomiota tai joita ei ole hetkeen luettu/arvostelu.
^Yllä olevasta seuraisi mielenkiintoinen "kahden kärjen" malli, jossa osa porukasta näkisi ehkä vain lopputuotteen, ja sitten harrastuneisuuden mukaan enemmän verkosta. Tämä on mielestäni vain positiivista. Myös prestiisi siitä, että saa jutun läpi lehteen, olisi hieno "palkinto" sinällään koska kirjoituspalkkiot ovat tuskin aivan tähtitieteellisiä :)
Kuten Viznutille jo mailailin:
Saan myös lehdelle ammattimaisen oikoluvun esim. mainospaikkaa vastaan
tms. jos ei mene mielestäsi liian kapitalismiksi. Meillä on myös
harrastuneita taittajia sitä oikeaa lehtiversiota varten, ja kontakteja
painotaloihin joissa voidaan painaa ensin "töiden välissä" asevelihintaan. On joskus tehty
omia ilmaisjakelulehtiä näin ym. -Mikko / Pelikonepeijoonit / V2.fi / Alasin Media
Mikä on kohdeyleisö: Profiloituuko lehti jotain kohderyhmää kohti vai yrittääkö onnistua jossain missä yksikään lehti ei ole onnistunut, eli miellyttään kaikkia?:
- Kohdeyleisön ominaisuuksista jonkinlaista listaa
- Suomalaiset(?)
- Mikrobitin 80-luvun tilaajat <- tämä!
- voiskohan / oliskohan mitenkään mahdollista urkkia, mikä tuo kohderyhmä tarkalleen on ollu aikoinaan? siis ihan niin kun pseudovakavaa markkinatutkimusta vähintäänkin.
- Tietokoneharrastelijat
- Vanhan hardiksen keräilijät
- "Ne joista olisi tullut helvetin kovia koodaajia jos olisivat onnistuneet syntymään 10-20 vuotta aiemmin"
- Yleisesti hieman samanlainen ryhmä on kaikki taiteellisesti orientoituneet ihmiset. Siellä on aika paljon potentiaalia että kiinnostas jos työkalut olis kohillaan, esim. visuaalinen ohjelmointi (vvvv) yms.
- Tehtiin joskus aika tarkat kohderyhmämääritykset Alternative Partyille, voisin kaivaa ne, t:jaffa. Kaivoin: http://jaffa.stc.cx/alt_kohderyhmat.txt
- Sanoin tästä IRC:ssä ja sanon uudelleen - kannattaa katsoa Mobilisti-lehteä. Se on onnistunut siinä, missä moni harrastelehti ei. Toimitus tekee täsmälleen oman näköistään lehteä jo neljättä vuosikymmentä ja lukijoita on toistasataa tuhatta. Lehti on teknisesti hyvä ja sen juttujen tyyli on Suomessa aika jäljittelemätön, tässä on paljon mistä ottaa opiksi vaikkei kopioida halutakaan.
Yleisiä aihepiirejä ideoille:
- tietokonehistorialliset aiheet
- klassikkorautaan ja -softaan liittyvät harrastejutut
- suljettua rautaa vastaan taisteleminen (kräkkäys, homebrew-devaus)
- tietokonetaide (demoskene, chip-musiikki, interaktiiviset/algoritmiset taiteet ym.)
- rakentelijoiden, taiteilijoiden ym. haastattelut ja projektiesittelyt
- indiepelit
- poliittisfilosofisemmat aiheet (kompuutterikulttuurin kritiikkiä ym.)
- raportteja relevanteista tapahtumista
- huumoripalsta (uusimmat meemit yms)
- spekulatiivisemmat ja "höyrypäisemmät" aiheet
- sarjakuva (pakko olla; siis se perinteinen mikrokivikausi -tyyppinen soluutio)
- Pyydetään Tuukka Virtaperkolta. Se on kans demoskenepiireissä ja on kiinnostunut monista näistä aiheista.
- Simppeleitä elektroniikkaprojekteja, pohjana Arduino tai Raspberry Pi
Juttuideoita
- Arduino
- joku tee-se-itse kitaraefekti tms. elektroniikkapasketti?
- Jailbreaking [insert os here]
- Miten suojaudut teleurkinnalta (helposti 10 osan sarja)
- Tee-se-itse IRC-palvelin
- Sähkötekniikan perusteet.. siis aivan perusteet. Jännite, virta, vastus ja ohmin laki.
- EEG-Aivokäyttöliittymien arvostelu (esim www.emotiv.com )
- Homebrew: eprommaus, niiden tyhjennys, kaupalliset flashcartit, binääriformaatit eprommereille, diskettien kirjoittaminen, datakaapelit, uusiotuotantomoduulit ja muut kopiointilisälaitteet, eri platformien crossdevausmahdollisuudet (pelikonsolit, kotitietokoneet, muut erikoisuudet). Esimerkkejä, linkkejä, harrastelijayhteisöjen esittelyjä. Mukaan myös erikoisempia ilmentymiä tästä kuten samplerisynien samplerommien flashaus/vaihto etc.
- Circuit bending: lelujen, soittimien yms. laitteiden "amatöörimäinen" elektroninen muokkaus alkuperäisten ominaisuuksien "yläpuolelle".
- "Miksi runkkuringit ovat harrastelijapiireissä haitallisia luovuudelle"
- Vaihtoehtohistoriallinen spekulaatio: mitä jos Mooren laki olisikin edennyt puolta hitaammin? (pointtina mm. että meillä olisi kaikesta tästä huolimatta kaikki Facebookit ym. mutta toteutettuna vaatimattomalla teknologialla, sillä näiden kehittyminen oli pääosin kulttuuri- ja softapuolen evoluutiota)
- Toinen skifiaihe: jos olisin palannut yhtäkkiä ajassa esim. keskiaikaan ja haluaisin saada rakennettua tietokoneen, niin millainen prosessi se olisi? (tämä opettaisi myös kyseisen teknologian perusteita mielenkiintoisella tavalla)
- Olisiko trinäärijärjestelmä parempi kuin binäärijärjestelmä? (tämä linkkaa myös lehden nimeen!)
- obscuret käyttikset ja niiden esittely
- Jos aiheita saa ehdotella niin olis kiva saada uus sukupolvi IRCcaan. :) Eli joku IRC ABC tms. Mistä kysymys, mistä palvelin, miten pääsee kanavalle, screen ja mistä lisätietoja (muutkin setit, clientit kuten ircloud jne).
- Yks angle tähän voisi olla vertailla muita pikaviestinratkaisuja ja spekuloida sitä kautta mihin IRC:n suosio perustuu.
- jep, IRC on imho edelleen paras monelta monelle -pikaviestin, joka toimii joka alustalla avoimesti ilman rekisteröitymisiä. helppo perustaa kanavia aihepiireittäin, paikkakunnittain jne.
- Oleellinen pointti on myös se, että irc on edelleen nykyaikanakin relevantti systeemi eikä mikään kuolemassa oleva patujen järjestelmä (kuten monilla mielikuva tuntuu olevan)
- Epäkaupallisuus, ei valvontaa.
- Jarkko Oikarisen haastattelu olisi rautaa. Onko kellään yhteyksiä?
- IRC:llä täyty olla jonkinlaista historiaa jo kerrottavanaan? Esimerkiksi the great split.
- Kuinka kasaat SSH-yhteys/ linux-palvelin/ crontab/ screen/ irssi/ autoconnect/ autojoin-virityksen.
- Sitäkin pitää vähän kartoitella että mitä kaikkea "IRC-yhteisö" on saanut aikaan (vaikkei sitä kauheasti kuulutellakaan missään ketkä esim. poliitikot irkkaavat)
- Fraktaalimaailmoiden tutkimusmatkaajien uusimmat löydökset (mm. erilaiset mandelbulb/-box-variantit, mielenkiintoisia 3d-fraktaaleja esitelleet viimeaikaiset demot jne.)
- Tietojenkäsittelyn ja kosmologian (ym. filosofisen häröilyn) leikkaukset: pankomputationalistiset teoriat maailmankaikkeuden olemuksesta, simulaatioargumentti jne.
- Dwarf Fortress ja muut "epätavalliset" tietokonepelit
- Android puhelinten roottaus, siis mikä ja miksi. Esim CyanogenMod
- Uudet C64:n yms. vanhan raudan pelit & peliarvostelut. Myös uudet C64 pelit! Mainittu jo ;) Uudet c64 pelit kiinnostaa. -> http://www.protovision-online.de/games/gamesstart.php?language=en
- "Mitä mielenkiintoista milläkin klassisella laitealustalla on tapahtunut viime vuosina/vuosikymmeninä?"
- Käytetyn raudan etsiminen ja kunnostus (myös dyykkaustarinoita voisi olla!)
- "Jonnet ei muista" -palsta, jonne kaikenlaisia 10+ vanhoja meemejä, trolleja, nettivitsejä ym. tai "Nämä lukemalla tunnet itsesi varmasti vanhaksi" esim. "Maniac Mansion on 25 vuotta vanha peli"
- Ohjelmointityökalujen yms. prototyyppausympäristöjen esittelyjä, Processing, GLSL Sandbox, JSFiddle jne.
- "Näin sinustakin tulee indie-pelinkehittäjä" - perusohjeet kehitystyökaluihin, linkkejä, referenssejä harrastelijayhteisöihin, vakiomokat, julkaisu Play Storessa / App Storessa / Steamissa yms.
- Stream-demoparty -raportti
- Käyttöliittymäsuunnittelu / "softaergonomia"
- Ulkomaan demopartyjen kävijäraportteja
- Unity 3D
- Planned obsolescence-kritiikki
- Voisi kritisoida tietotekniikan ym. teknologian systeemistä kasvukeskeisyyttä ja maksimaalisuushinkua muutenkin
- Sulautetut järjestelmät ja niiden OS:t, esim. Inferno
- Eri kryptaus ja salaus menetelmät ja niiden heikkoudet. (Ei mikään murtautumisohje mutta esimerkkejä esim huonoista salasanoista, suolaus, miksi "kielikeskus-kissa-eksakti-alabama" on parempi salasana kuin "D5yuf5sS" jne)
- WWW-Palvelun pystyttäminen ja pyörittäminen pilveen yms (meneekö liian tietokone-linjalle?) ei mene koska ei tätä asiaa kuitenkaan riittävän perusteellisesti kukaan käsittele. Myös pilvipalvelun edut, haitat ja yksityisyyskysymykset (kuka omistaa datan pilves
- Jonkun Linuxin asentaminen ja Apache+php+mysql asennus.
- Medialukutaito, verkkojournalismi, lähdekritiikki jne.
- Olis hienoa jos löytyis joku jota edelleen kiinnostaa uusi pc-rauta siinä määrin että voisi kertoa esim. tsiljoonista läppäreistä mikä tällä hetkellä on se vähiten huono vaihtoehto.
- Itsensä kehittäminen - mitä kannattaa juuri nyt opiskella ja siihen liittyvät vaatimukset ja suotavat mielenkiinnon kohteet
- Kyseenalaiset kehitysmenetelmät: psykedeelit, "performance-enhancing drugs" jne. D: :D joku salanimikolumnisti >_< nisti. No mä kyllä kirjoitan ihan omalla nimelläni... :=)
- Tehokkaat (ei niin kyseenalaiset) työskentelymenetelmät, eli kuinka voi tehdä omasta työympäristöstään sellaisen että hommat sujuu. häiriötekijöiden minimointi jne. aina ihan vaikka oikeaa ruokavaliota myöten. ei nää jutut oo kuitenkaan kaikille ehkä ihan täysin selviä... :)
- Taukojumppa, venyttelyt :D Tietotekniikka urheiluharrastuksen tukena ja toisinpäin; "Endomondolla, sporttracker juoksu/pyöräily mielenkiintoiseksi" tjsp.
- STRESSI! Mistä tunnistan sen oireet ja kuinka niitä voi ehkäistä
- Näköaisti, kuuloaisti, aivojen toiminta yms. ihmisen tarkastelu teknisenä laitteena, etenkin vastaanottaessa tavaraa tietokoneen ruudulta ja kaiuttimista
- Verkkopedagogiikka ja sen edut, sudenkuopat, flopit ja menestystarinat
- Sopimusoikeus niin työnantajan, työntekijän ja yksittäisen yrittäjän näkökulmasta. Kilpailutukset, SLA:t jne.
- Miltä osin SLA:t ja muut työnantajan vaatimat sopimukset on pitäviä.
- "Kuinka selitän tämän lapsilleni" Vastuullisen vanhemman keinot ja käytännöt
- "Kuinka selitän tämän vanhemmilleni" Kuinka autan tehokkaasti vanhempiani pärjäämään tietotekniikan kanssa
- Pitää olla niitä retrohenkisiä mainoksia :)
- Miten tuun toimeen nörtti-isän kanssa.
- Tekijänoikeus, mitä se oikeasti on.
- DRM
- Ajankohtaiset, tietotekniikkaa koskettavat poliittiset aiheet ja esim. kansanedustajien kannat isoihin lakimuutoksiin
- Tietotekniikkaa opettavien oppilaitosten listaus ja esittely? Etenkin yläasteella olevia lukijoita varten
- MUD ja muut tekstipohjaiset pelit
- MMORPG Gossipia niin, ettei tarvitse itse niitä pelata. Esim. EVE-Onlinen suurimmat vedätykset always relevant.
- BBS-aika, eli kun vielä pörrättiin modeemipurkeissa ja kuinka mbnet jyräsi kaikki ja lopulta itsensä
- Nykyisestä BBS-skenestä ja sen elinvoimaisuudesta myös juttua. Ja se pointti on tärkeä, että mbnetillä oli "oikeissa" purkeissa vähän huono maine (:
- speedrunning (ja muu epäortodoksinen vanhojen pelien kanssa näpräys?)
- joku esim. päiväkirjatyyppinen human interest -stoori henkilöstä, joka kontribuoi johonkin open source -projektiin; kainalojutuksi tai muuten kaveriksi esim. infoboksi eri tavoista, joilla voi osallistua open sourceen: koodaus, grafiikka, tukifoorumien moderointi, lokalisointi, bugiraportointi...
- Tietoteknisen nörttikulttuurin historiikki
- "Dark arts" juttusarja. Eettisiä tutoriaaleja pen-testaukseen, omasta tietoturvasta huolehtimiseen käytännön kautta...
- vanhat ja uudet digitaaliset taidemuodot ja niiden yhtäläisyydet: ANSI-grafiikka vs. Minecraft-rakentelu
- Kuvalaudat suomessa ja ulkomailla, miten perustaa oma(?), historiaa ja muuta vastaavaa
- Graafinen ohjelmointi for beginners tai vastaava. Eli juttua vaikka sdl:stä, opengl:stä jne.
- miten graafisen puolen työskentely onnistuu open source-ohjelmilla
- Rasberry Pi for beginners artikkeli
Yhteistyökumppaneita, joilta voisi pyytää artikkeleita:
- Pollux (pollux.ayy.fi), jotain rakettiaiheesta
- Dot: dot.ayy.fi
- Entropy, Spinni, Hytky: Elektroninen musiikki, dj:ly, laitteet etenkin tracktor, serato
- Hackerspace, 5w jne kerhotilat. Juttuja rakenteluprojekteista. (Ei niinkään ohjeita vaan pikemminkin päiväkirjoja mitä on tehty jne)
- Skeneklubi & Oldskool Ry
- "Ilmaista" mainosta saa: v2.fi, dome.fi (Pelikonepeijooni-Mikko, Jukka O. "Grendel" Kauppinen)
- Pitäsköhän lähestyä meidän rakasta kulttuuriministeriä?-)
- ja jos/kun, niin koska==missä vaiheessa (prosessia)?
- Löytyy henkilökohtaisia kontakteja demoskenestä Arhinmäkeen
- Robosota ry T:Bera
- Jyrki Kasvi
- Rovio, Remedy jne. Varmasti haluavat kontaktin tälläisen lehden yleisöön.
- Suomalaiset pienemmät pelitalot, joista saisi melko helposti ihan pitkänkin juttusarjan kun tilaa vaan esittelyjä jollain "templatella"
- Suomalaiset tietokonekulttuuritutkijat (Jaakko Suominen, Markku Reunanen ym.)
- Kokeellisen elektroniikan seura
- Birate Bartiet eli Piraattipuolue (mutta missä välissä menee poliittisen sitoutumattomuuden ja hyvän maun välinen veteen piirretty viiva?)
Lehden "editoriaalisen puolen" (nyt sille suomentajalle niitä töitä) Osaamisalueita:
- aegis: kaikenmoinen vitun elektronisen (ja tracker-) musiikin historia, sound design, tuotantopuoli jne. liekö tästä voisi jotakin artikkelia kirjoitellakin.
- visy
- Osaan kirjoittaa ja oikolukea ja editoida. Aiheet laidasta laitaan.
- Ohjelmistokehitys, grafiikkaohjelmointi, mobiilialustat, vanhat pelikonsolit ja tietokoneet
- Esoteeriset aiheet
- pahamoka
- Tietojenkäsittelytieteiden opiskelija Tampereen Yliopisto / Vastaavan alan teekkari TTY
- Demoscene / Elektroninen musiikki (tuotanto ja "täysi sieluinen" harrastuneisuus)
- Rakenteiset kielet (HTML/XHTML jne)
- JavaScript
- Eli siis yksinkertaistettuna Web (huh, jonkin verran jopa yhteiskuntatieteellisiä virallisia opintoja aiheesta "hypermedia" alla)
- Kolumnit
- Ohjeistavat artikkelisarjat aiheista jotka tunnen kuin omat taskuni (=Web)
- jaffa
- Mediatekniikan opiskelija TKK:lta / Retro-atk-harrastelija :)
- Sosiaalinen media
- WWW-Palvelut
- Retrokoneet ja tietotekniikan historia
- Voin myös mielelläni kontaktoida yhteistyökumppaneita ja pyytää artikkeleita ja jeesailla markkinoinnissa (kokemusta mm. Alternative Partyista, IRC-Galleriasta etc.)
- Zet
- kielenhuolto, oikoluku yms.
- keskinkertainen harrastelijavalokuvaus
- mikkohoo (Mikko Heinonen)
- "Rekisteröin kiinnostuksen" asiaan tässä, päivätyö on kiireistä mutta aihe kiinnostaa kovasti ja mielelläni autan jos voin.
- Pelikonepeijoonit. Retrolaitteita ja -pelejä aika hyvänmoinen kasa, löytyy testiin ja eri tarkoituksiin, samoin jonkin verran tutkimuspapereita asiasta kirjoitellut yhdessä Reunasen Markun kanssa.
- n. 15 vuotta kokemusta työkseni kirjoittamisesta, nyttemmin toimin enemmän kääntäjänä, joten voisin tarjoutua myös tekemään juttujen käännöksiä en-fi ja fi-en
- Tutkinto engl.filologia, kasvatustiede ja suomen kieli, pyöritän mediafirmaa jonka kautta yhtä sun toista kontaktia, meillä myös printtipuolen osaamista ja voidaan toimia "asevelihintaan" tässä, ks. mitä Viznutille mailailin yllä^
- Saan myös uusia pelejä/viihdelaitteita testikappaleina helposti V2.fi:n kautta. Kokemus on että jos ja kun halutaan tehdä homebrew-juttuja, pelifirmat eivät yleensä diggaile hirveästi, joten pitänee proxyttaa.
- Yleensäkin aika pirusti kokemusta. Kaikenlaisesta :)
- Eeko (Eetu Korhonen)
- Jeesaa jos voi
- Almost tietoturvaan erikoistunut DI TKK:lta
- Monessa käytännön hommassa vielä aika nyyppä. Ei välttämättä haittaisi jos juttua kirjoittaisi ylös sitä mukaa kun jotain mielenkiintoista tulee vastaan.
- Amiga 500 sukupolvea. Semisti "kultaiset ajat" missanneena kiinnostunut kovin myös tietotekniikkaharrastuksen historian dokumentoinnista.
- aasitus (Arto Kekkonen)
- Opiskelen viestintää (ja historiaa) ja on tullut vähän kirjoiteltua. Oikoluku, editointi yms.
- Syvälle menevää nörttiosaamista vähemmän, mutta monenlaisesta pystyy kirjoittamaan jotain, haastattelujutut, historiikit yms. kiinnostanee
- Videopelit kans
- B
Muut osaamiset?
- Bera (Eemu Bertling)
- Taistelurobotit
- Elektroniikka / Sähkötekniikka
- Rautaläheinen ohjelmointi, sulautetut.
Kiinnostuksen kohteet ja vähäisempi osaaminen:
eli siis tarkoituksena listata sellaisia aihealueita joista kukin on kiinnostunut mutta ei voi lukeutua asiantuntijaksi; mielellään myös kaikki sellainen rautainenkin osaaminen josta kaikella todennäköisyydellä ei ole hyötyä lehdenteossa, but might be nice to know
- pahamoka
- Käyttöliittymät ja käytettävyys (jonkin verran myös virallisia opintoja / töitä alla)
- Tapahtumanjärjestäminen
- Rakentaminen ja organisaatio, erikoistaidot ((esiintymis)tekniikka demoscene/äänipuolella)
- Jonkin verran referenssiä: Assembly compocrew (4), Altparty compocrew (1), Stream nakki (1), Existence nakki (1)
- Äänten ammattimainen nauhoittaminen
- Oldskool harrastuneisuus
- Laadukas kirjoittaminen (kolumnistiksi kouluarvosanojen perusteella)
- visy
- Grafiikkaohjelmointi vanhoilla ja uusilla raudoilla
- Demowall yms. demoshow-kuratointi
- Mobiilidevaus ammattina
- Bera
- Pyrotekniikka / Ilotulitukset (Panostajakortti löytyy)
- jaffa
- Ihmisen aistijärjestelmät ja aivot, sekä uudet laitteet näitä varten
- Ihmisyhteisöt miten muodostuvat jne. Miten päästä mukaan
- Ohjelmointi
- Yrityksen johtaminen
- Projektinvetäminen
- Markkinointi ja mainonta
- jpi
- elektroniikka, valokuvaus, ohjelmointi, arduino
- Zet
- kieliteknologia (kiinnostaa ja seuraan sivusilmällä, en osaa ite)
- "nörttiyhteisöjen" sosiologia maantieteellisistä, sukupolvi, luokka- ja sukupuolinäkökulmista jne.
- l984
- Helsingin Piraattien puheenjohtaja
- Taloushallinnon ammattilainen
- Nettineutraliteetin ja sensuurivapaan internetin puolustus