sivu1osa2
sivu1osa3

9 askelta eettiseen kuluttamiseen

(Alkuperäinen saitti: http://www.eettinenvalinta.fi/)

Nyt on hyvä aika aloittaa matka kohti parempaa maailmaa – yksikin askel vie eteenpäin!
Hyvää matkaa!

1) Aloita pienistä teoista!

Ota aina kännykän laturi irti seinästä kun olet lopettanut lataamisen! Laturi tosin kuluttaa tyhjillään vain muutamia milliwatteja, mutta ajattele, mitä tapahtuisi, jos miljardi kiinalaista jättäisi laturinsa epäeettisesti ja yhteisvastuuttomasti lojumaan! Pienistä puroista valtameretkin saavat alkunsa!

2) Saastuta vähemmän!

Osta uusi diesel-auto! Dieselmoottorit kuluttavat vähemmän kuin bensiinimoottorit, ja luonto iloitsee siitä, kun kansalaiset ajavat diesel-autoilla kaikki työ- ja kauppamatkansa! Käveleminen ja pyöräily ovat aivan turhaa viherpiiperrystä eivätkä autokauppiaiden liiton teettämän tutkimuksen mukaan säästä pitkällä tähtäimellä energiaa läheskään niin paljoa kuin oikeanlaisen uuden auton hankinta! Lisäksi saat hyvän mielen, kun tiedät säästäväsi luontoa aivan oikeasti!

3) Syö eettisesti!

Syö mahdollisimman paljon suomalaista lihaa ja juo suomalaista maitoa! Kotimaisen tuotteen kuljetus kauppoihin kuluttaa vähemmän energiaa kuin ulkomaisen! Tuoreita vihanneksiakin tosin on pakko joskus syödä, mutta niiden syöminen kannattaa ajoittaa kesälle, sillä talvella kasvihuoneiden lämmitys kuluttaa valtavasti energiaa!

4) Ole ekotehokas!

Toimita kaikki vanhat kuluttavat kodinkoneesi kaatopaikalle ja osta uudet vähemmän kuluttavat tilalle! Älä missään nimessä vie vanhoja koneitasi kierrätyskeskuksiin tai kirpputoreille, sillä tällöin laitteen uusi omistaja jatkaa saastuttamista senkin jälkeen kun olet itse lopettanut! Suosi etenkin suomalaisia joutsenmerkillä varustettuja tuotteita, sillä näin edistät Suomen kilpailukykyä ympäristöystävällisten tuotteiden valmistajana ja saat lisäksi hyvän mielen!

5) Sisusta säästäen!

Vanhat kulahtaneet ulkomaiset huonekalut kannattaa myös heittää kaatopaikalle ja valita tilalle kestäviä, kotimaisia ja korjattavia tuotteita, joita ei tarvitse vaihtaa uusiin aivan niin pian! Näin edistät myös Suomen kansantaloutta ja talouskasvua sekä kestävää kehitystä! Käytettyjä huonekaluja ja vaatteita ei kannata ostaa, sillä niissä pesivät kirput ja bakteerit aiheuttavat vuosittain mittavia kustannuksia suomalaiselle terveydenhuollolle!

6) Säästä energiaa!

Veden turha valuttaminen kuluttaa energiaa aivan suotta! Sulje siis vesihanat yön ajaksi, ja laita vesi uudelleen valumaan vasta aamulla herättyäsi! Samoin WC:stä ja vaatekomerosta kannattaa sammuttaa valot yön ajaksi! Ikkunallisiin huoneisiin tosin kannattaa jättää valo, sillä valaistu huoneisto pitää murtovarkaat loitolla, eikä poliisilaitoksen tarvitse tällöin kuluttaa niin paljoa energiaa järjestyksen ylläpitoon!

7) Kokemuksia kotimaassa!

Kannattaa tutustua kotimaan matkailutarjontaan, esimerkiksi viikon talviloma kannattaa viettää Lapin puhtaassa luonnossa moottorikelkalla ajellen! Lisäksi lentokonematka Lappiin kuluttaa huomattavasti vähemmän energiaa kuin yksikään ulkomaanmatka!

8) Kierrätä jätteet oikein!

Pidä kerran kuussa päivä, jolloin lajittelet jätteet oikein sen sijaan että heittäisit kaiken sekajäteastiaan! Näin saat hyvän mielen koko kuukaudeksi ilman että joudut todellisuudesta vieraantuneiden viherpiipertäjien tavoin kuluttamaan suurimman osan ajastasi kierrätysasioiden pohdintaan!

9) Harjoita hyväntekeväisyyttä!

Jouluisin voit lahjoittaa Suomen punaiselle ristille parikymmentä senttiä! Ajattele, kuinka suuri tämäkin pieni lahjoitus on maailman vähäosaisille, ja kuinka halvalla saat itsellesi hyvän joulumielen!

Kommentit

paskan möivät
(Nick)name:
Comment:
A, S, ?, F, G:
(hint: qwErty zxCvbnm)
sivu1osa2